Soykırım sözümün arkasındayım

Soykırım sözümün arkasındayım

CNN International'a konuşan Başbakan Erdoğan, kendisine sorulan ‘İsrail’i soykırımla suçladınız, Hitler yorumunda bulundunuz, sözlerinizin arkasında mısınız?’ sorusuna, ‘Kesinlikle arkasındayım’ dedi.

25 Temmuz 2014, Cuma - 10:29
HİT: 2(0)







Başbakan Recep Tayyip Erdoğan , İsrail 'in halen batı tarafından savunulması ve dünyanın İsrail 'e suskun kalmasının anlaşılamaz olduğunu belirterek, ''Bundan dolayı biz sessiz kalamayız, sessiz kalmayacağız da'' dedi.

Erdoğan, CNN International'ın deneyimli sunucusu Becky Anderson'ın gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

İsrail ile Gazze arasında yaşananlar ve İsrail 'in Gazze 'ye saldırılarının sorulması üzerine Başbakan Erdoğan, Tel Aviv'de yaptığı görüşmede eski İsrail Başbakan ı Ariel Şaron'un kendisine söylediği, ''Hayatımda en mutlu olduğum anlar; Filistin'de tankların üstünde olduğum zamanlardı'' sözünü hiç unutamadığını dile getirerek, şu anda İsrail 'in Filistin'deki konumunun belli olduğunu söyledi.

Erdoğan, “ İsrail ’i soykırımla suçladınız, Hitler yorumunda bulundunuz, bu yorumlarınızın arkasında mısınız” şeklindeki soruya ise “Kesinlikle arkasındayım” diye yanıt verdi. Erdoğan, ateşkes konusunda ise “Eğer İsrail ateşkes konusunda gerçekten samimiyse, öncelikle 2012’deki ateşkes koşullarına bağlı kalmalıdır” diyerek şöyle konuştu: “2012’de Mısır’ın, bizim de çabalarımızla ateşkes ilan edildi. İsrail bu ateşkese uymamıştır. İsrail ’in Gazze ’ye girmesi (Filistin) mutabakat hükümetini yıkmak içindir. İsrail kan kusuyor, ölüm kusuyor. Hamas ’ın sunduğu beş maddelik şartları var. BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon’a da söyledim, İsrail bu konuda samimiyse biz Hamas tarafını kabul ederiz. Ama ön şartsız ateşkes yapılması mümkün değildir. İsrail ’e böyle bir şey dayatabilir misiniz? Şartlar konuşulur bu sırada geçici, bir haftalık bir ateşkes yapılabilir bu anlaşmalar konuşulabilir. Kalıcı bir ateşkes bu anlaşmada yer almalı.”

-" İsrail , bu hükümetin ilerlemesini istemedi"-

Hamas ve El Fetih'in iki devletli çözüm konusunda bir araya geldiklerini ve ulusal mutabakat hükümeti kurduklarını anımsatan Erdoğan, "Ama İsrail , bu hükümetin ilerlemesini istemedi. Onu bölmek istedi. Bunu Sayın Abbas'a da zaten söylediler. Abbas, 'bana yapılan baskının biri de budur' diyordu. Çok açık, net bize bunu söyledi. Buradaki bir bütünleşmeden İsrail rahatsız oldu. Sıkıntının altında birinci derecede yatan sebep bu, şu andaki son saldırılarda" diye konuştu.

Bölgede ateşkesin tesis edilmesi için, aracılık yapma noktasında, Türkiye 'nin ciddi girişimleri olduğu ve Filistinli liderleri ağırladığı hatırlatılarak, "Katar'la birlikte Hamas 'la görüştünüz. Görüştükleriniz, Hamas , size ne diyor? Şu anda ateşkese ilişkin herhangi bir tartışma var mı" sorusu üzerine Başbakan Erdoğan, İsrail 'in gerçekten ateşkeste samimi olması halinde, 2012 ateşkesine uyması gerektiğini belirterek, "Bakın 2012 çerçevesinde, bir defa şu anda Hamas yine her şeye hazır. Filistin ve Sayın Abbas yine hazır. Ama İsrail böyle bir şeye yaklaşmıyor ve ölüm kusuyor, kan kusuyor" diye konuştu.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'la dün yaptığı görüşmede, " İsrail ateşkeste samimiyse biz Hamas tarafını ikna ederiz" dediğini aktaran Erdoğan, "Ön şartsız bir ateşkes anlaşması adil olmaz. Niye ön şartsız? Aynı teklifi İsrail 'e yapabilir misiniz? Şartlar belli olur, şartlar tartışılır. Mesela bir haftalık geçici bir ateşkes" yorumunda bulundu.

Erdoğan, Mısır Cumhurbaşkanı'na yönelik "Tiran" ifadesi kullandığı ve Mısır'ın da yanıt olarak Türkiye 'yi barış sürecine müdahale etmekle suçladığına ilişkin değerlendirme üzerine, şöyle konuştu:

"Mısır, Filistin olayına samimi bakmıyor. Eğer Mısır barış süreci içinde aktör olacaksa Türkiye olarak öncü bir rol alma çabasında değiliz. Bizim derdimiz bağcıyla değil. Biz üzüm yemek istiyoruz. Nedir bu üzüm? Ortadoğu barışına katkı sağlamak. Eğer Filistin burada bu barış olayında barışı yakalayamazsa, İsrail barış olayında barışı yakalayamazsa, Ortadoğu'daki huzursuzluk bütün dünyayı devamlı rahatsız edecektir. Onun için İsrail ile Filistin arasındaki anlaşmanın tarihi önemi var. Ancak Filistin'in şu anda elinde olan toprakları İsrail 'in işgal etmesi, oralara da girmesi bekleniyorsa bunun karşısında tabii ki Türkiye durmalı. Bunun karşısında tabii ki Mısır'ın durması gerekir. Mısır, şu anda sadece Sisi değildir. Oranın bir halk ı var. Bizim için önemli olan o halk ın yaklaşımıdır. Ben Sisi'yi demokrat olarak görmüyorum."

Sunucunun, "O bir Tiran mı" sorusunda ısrar etmesi üzerine Erdoğan, "Aynı zamanda, şu anda Tiran'dır. Bundan hiçbir şüphem yok" ifadesini kullandı.

-" İsrail bir terör devletidir"-

İsrail Cumhurbaşkanı'nın, roket ve tünel inşaatlarına Katar'ın para gönderdiğini kastederek, bu ülkeyi terörü finanse etmekle suçlamasının hatırlatılması, Katar ve Türkiye arasında bölgenin yararına olacak bir inisiyatif kurma çabası olup olmadığının sorulması üzerine Erdoğan, şunları kaydetti:

"Bakın İsrail 'in bu yorumuna bir şey ile özellikle cevap vereceğim. Birincisi İsrail 'in finansörü kimdir? İkincisi de İsrail bir terör devletidir. Şu yaptıklarıyla terör estirmektedir. Katar, insani yardımlarla mazlumların, mağdurların yanındadır. Türkiye ile işbirliği de her zaman mazlumların, mağdurların yanında olmak, insani yardımlarla onları desteklemektir. Yapılan iş budur. Katar'a burada farklı bir gömlek biçmek ya da Türkiye 'ye farklı bir gömlek biçmek... Bir defa bu gömleği biçenlerin ne kadar niyetlerinin kötü olduğunu göstermektedir."

Başbakan Erdoğan, "Geceleri sizi ayakta tutan nedir" sorusuna, şu yanıtı verdi:

"Geceleri sürekli teyakkuz halinde uyuyorum. Öncelikle şunu söyleyeyim ülkemin içindeki bu bölücü terör örgütü ile mücadelede acaba herhangi bir yerden bir ölüm haberi gelecek mi? Ancak şu anki durumu sorarsanız, tek endişem sadece Filistin, Filistin, Filistin… Özellikle son 10 günde bu katliam beni ciddi biçimde rahatsız ediyor ve kaygılandırıyor. 'Niye' diye sorarsanız? Çünkü, bu hadise İsrail ile normalleşmeyi düşündüğümüz bir sırada patlak verdi."

-"Siyasetin içinde doğdum"-

Cumhurbaşkanlığı seçim ine de değinen CNN sunucusunun, " Türkiye 'de yeterince siyasetin içinde bulunmadınız mı" sorusuna Erdoğan, "Siyasetin içinde doğdum. Siz gazete cilikten bıkıyor musunuz? Hayatımız hep siyasetin içinde geçiyor. Şu anda dinamik bir devletim var. Siyaseten verimli bir ülkedeyim. Ülkeme hizmet etmek noktasında takvimde başka sayfalar kalmayana dek halk ıma ve memleketime hizmet etmeye devam edeceğim" yanıtını verdi.

Kaynak: habername.com

İLGİLİ HABERLER

Polis avukatları mahkemeyi HSYK'ya şikayet etti

22 Temmuz Operasyonu kapsamında dün tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edilen HİT: 1 (0)
Polis avukatları mahkemeyi HSYK'ya şikayet etti

Devletin 50 yılda yapamadığını 20 günde yaptılar

TOKAT'ın Almus ilçesine bağlı Çamköy sakinleri devlete yaptırmak için 50 HİT: 2 (0)
Devletin 50 yılda yapamadığını 20 günde yaptılar

Başbakan Erdoğan'ın Diyarbakır konuşması

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır'da vatandaşlara seslendi. HİT: 3 (0)
Başbakan Erdoğan'ın Diyarbakır konuşması

İsrail'e kuşdiliyle protesto

İsrail’in, Filistin’e yönelik saldırıları bu sefer Kuşdili ile protesto edildi. HİT: 1 (0)
İsrail'e kuşdiliyle protesto

Cemaat algı operasyonuna devam ediyor

Cemaat medyası, 22 Temmuz operasyonuyla ilgili algı operasyonuna sonuna kadar HİT: 1 (0)
Cemaat algı operasyonuna devam ediyor

İsrail’e Karadeniz usulü protesto

İsrail’in, Filistin’e yönelik saldırıları bu sefer Kuşdili ile protesto edildi. HİT: 1 (0)
İsrail’e Karadeniz usulü protesto

    Trenin geliş saatini sorup önüne atladı

    Adana'dan Mersin'e giden yolcu treninin geliş saatini sorup, istasyona yaklaşırken HİT: 1 (0)
    Trenin geliş saatini sorup önüne atladı

    Trafikte bayram eziyeti devam ediyor

    İstanbul'da Ramazan Bayramı nedeniyle başlayan trafik hâlâ etkili oluyor. TEM HİT: 1 (0)
    Trafikte bayram eziyeti devam ediyor

    Tunceli'de orman yangını sürüyor

    Tunceli merkeze yaklaşık 13 kilometre mesafede bulunan Babaocağı Köyü yakınlarında HİT: 1 (0)
    Tunceli'de orman yangını sürüyor

    Kritik soruların cevabına süre yetmedi

    22 Temmuz Operasyonu kapsamında gözaltına alınan ve Emniyet'te kalan tek HİT: 2 (0)
    Kritik soruların cevabına süre yetmedi

    Cüzünü tamamlayamayan emniyet amiri serbest bırakıldı

    Emniyet amiri İsmail Arslan, paralel yapı operasyonunda gözaltına alındıktan sonra, HİT: 1 (0)
    Cüzünü tamamlayamayan emniyet amiri serbest bırakıldı

    İhsanoğlu Kılıçdaroğlu'nun soyismini yanlış söyledi

    Her defasında isminin yanlış söylenilmesiyle gündeme gelen Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin HİT: 1 (0)
    İhsanoğlu Kılıçdaroğlu'nun soyismini yanlış söyledi

      Baklavanın başkentinde, baklava sıkıntısı

      Bayram tatilinin yaklaşmasıyla baklavanın başkenti Gaziantep’teki satışlarda büyük bir patlama HİT: 1 (0)
      Baklavanın başkentinde, baklava sıkıntısı

      Başbakan Erdoğan, Diyarbakır'da konuştu

      Cumhurbaşkanı adayı Başbakan Erdoğan, Diyarbakır'da vatandaşlara seslendi. HİT: 1 (0)
      Başbakan Erdoğan, Diyarbakır'da konuştu

      Demirtaş standı açan vatandaşa tekme tokat dayak

      Rize’ de Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş için tanıtım standı açan HİT: 2 (0)
      Demirtaş standı açan vatandaşa tekme tokat dayak

      Böylesin görülmedi! Bu fotoğraftakilerin hepsi polis!

      Şüpheli polisler 'gözaltı süresi doldu' diyerek adliyeyi terk etmek istedi, HİT: 2 (0)
      Böylesin görülmedi! Bu fotoğraftakilerin hepsi polis!

      Diyarbakır Emniyeti'nde 52 polis müdürü görevden alındı

      İstanbul merkezli emniyet operasyonunun ardından Diyarbakır'da da 52 polis müdürü HİT: 1 (0)
      Diyarbakır Emniyeti'nde 52 polis müdürü görevden alındı

      Mecliste gerilim: Silahla geleceğim

      Torba Yasa görüşmelerinin devam ettiği Meclis'te gece yarısı tansiyon yükseldi. HİT: 1 (0)
      Mecliste gerilim: Silahla geleceğim
        • Sınır kapılarında oy kullanılmaya başlandı Sınır kapılarında oy kullanılmaya başlandı
        • Halilhodzic'ten sert açıklama Halilhodzic'ten sert açıklama
        • Ersun Yanal 'Şampiyonluk için başlangıç yaptık' Ersun Yanal 'Şampiyonluk için başlangıç yaptık'
        • Başbakan yıldızlara karşı Başbakan yıldızlara karşı
        • AK Parti'den 'mizansen' iddialarına yalanlama AK Parti'den 'mizansen' iddialarına yalanlama
        • Trenin geliş saatini sorup önüne atladı Trenin geliş saatini sorup önüne atladı
        • Fenerbahçe hazırlık maçından galip ayrıldı Fenerbahçe hazırlık maçından galip ayrıldı
        • Sağlık Bakanı’ndan 'sigara' açıklaması Sağlık Bakanı’ndan 'sigara' açıklaması
        • Baklavanın başkentinde, baklava sıkıntısı Baklavanın başkentinde, baklava sıkıntısı
        • İşte Theofanis Gekas'ın yeni takımı! İşte Theofanis Gekas'ın yeni takımı!
        • Milli kaleci İsrail saldırısında öldü iddiası Milli kaleci İsrail saldırısında öldü iddiası
        • Azizi Yıldırım'dan taraftar açıklamasıHİT: 1 Azizi Yıldırım'dan taraftar açıklaması (0)
        • Trafikte bayram eziyeti devam ediyorHİT: 1 Trafikte bayram eziyeti devam ediyor (0)
        • YHT otobüsleri hizmetlerine başlıyorHİT: 1 YHT otobüsleri hizmetlerine başlıyor (0)
        • Yurt kayıt başvuruları başladı
        • Başbakan Erdoğan'dan YHT müjdesi: Ücretsiz...
        • Sibel Turnagöl: Ölümünden önce birlikteydik
        • Yeni Malatyaspor'da transfer
        • Kayseri'de otobüs kazası: 49 yaralı
        • Hamas İsrail F-15'ini vurdu
        • Hızlı Tren 250 kilometreye ulaştı! YHT... Tek rakibi THY
        • Ölen İsrailli asker sayısı 35'e yükseldi
        • 46 gün oldu rehinelerden hala haber yok..!
        • Nasrallah: İsrail yenilmiştir
        • Gazze'de 12 saatlik ateşkes başladı
        • "Tayyip sayesinde adam oldun!"
        • Erdoğan’ı Köşk’e o yürütecek
        • İstanbul-Bolu arası 12 saat
        • Chelsea Soma için oynayacak
        • Osmanlı dönemi Kabe örtüsü BAE'de sergileniyor
        • El Kassam Tugayları: 80'den fazla İsrail askeri öldürüldü
        • Öldürülen Doçent’in YÖK’e vereceği flaş bellek kayıp
        • Yurt dışı seçmen atama işlemi tamamlandı
        • Başbakan Erdoğan'ın Köşk ayakkabısı hazır
        • Dünya Gazze için ayakta
        • Nejat İşler taburcu oldu
        • AK Parti'den "mizansen" iddialarına yalanlama
        • Beşiktaş’ın kasası 'gönül birliği'yle dolacak
        • 'Kudüs Günü' yürüyüşüne Yahudilerden destek
        • İsrail savaş uçakları ateşkesi deldi!
        • Otomotiv sektörünün devleri tatile çıkıyor
        • 22 Temmuz operasyonunda 26 kişi serbest
        • Savcı Öz en yakınını bile dinlemiş!
        • İsrail topçu birlikleri hastaneyi vurdu
        • Taraftarlar bir arada oturacak
        • Sınır kapılarında oy kullanılmaya başlandı
        • G.Saray yıldız ismi transfer etti iddiası!
        • Topal: "Zor ortamda iyi bir galibiyet!.."
        • Halilhodzic'ten sert açıklama
        • Yanal: "Diego, problem yaşamayacak kadar..."
        • Yanal: "Diego, problem yaşatmayacak kadar..."
        • İsrail ve Hamas arasındaki ateşkes uzadı
        • Ersun Yanal 'Şampiyonluk için başlangıç yaptık'
        • Başbakan yıldızlara karşı
        • Polis avukatları mahkemeyi HSYK'ya şikayet etti
        • Halilhodzic: Bir hayli tedirginim
        • Beşiktaş antrenmanında üç eksik
        • AK Parti'den 'mizansen' iddialarına yalanlama
        • Bilic sürekli taktik veriyor!..
        • GÜNCEL HABER
        • Polis avukatları mahkemeyi HSYK'ya şikayet etti Polis avukatları mahkemeyi HSYK'ya şikayet etti
        • Trenin geliş saatini sorup önüne atladı Trenin geliş saatini sorup önüne atladı
        • Baklavanın başkentinde, baklava sıkıntısı Baklavanın başkentinde, baklava sıkıntısı
        • Devletin 50 yılda yapamadığını 20 günde yaptılar Devletin 50 yılda yapamadığını 20 günde yaptılar
        • Trafikte bayram eziyeti devam ediyor Trafikte bayram eziyeti devam ediyor
        • YAZARLAR
        Ajanslar