Sivil itiatsizliğin iflası: Yemen

Sivil itiatsizliğin iflası: Yemen

Yemen'de neler oluyor? Devlet başkanı halk devrimini engelledi mi? Yemen Sana’a Üniversitesi'nden Prof Dr Mevlüt Uyanık yorumluyor.

25 Mayıs 2011, Çarşamba - 22:41
HİT: 4(0)








Prof Dr Mevlüt Uyanık*

13. Mayıs 2011 tarihli Cuma’nın adı bu; yani Cumatü’l-hasm, nihai “karar günü”ydü. Burada Husam kılıça deniliyor ve “bıçak sırtı”, bıçak kemiğe dayanmış anlamına geliyordu, bu sivil itaatsizliğinde sonunu gösterecek terim olarak zihnime kazındı. Olaylar öyle gösteriyor ki, Tunus, Mısır, Bahrey ve Yemen’de esen Arap Uyanışı veya “Bahar”nı yaşamayadan sonbaharını yaşayacak gibi. Gerçi Suriye ve Libya’da Sonbaharı da görmeden kışını yaşıyor ve insanlar şiddetin derecesinden donuyorlar. Yemen, 3 Şubattan itibaren onların akibetine uğramamak için “Sivil İtaatsizlik” eylemlerini öne çıkarmaya çalıştı.

Ateşle Oynamak


İktidarı 33 yıldır elinde tutan Ali Abdullah Salih, yalnız muhalefetle değil, Körfez ülkeleriyle de adeta köşe kapmaca oynadı. Kendisine ve ailesine dokunulmaz temini şartıyla bir aylık süre içinde yetkilelerini yardımcısına devredecek, iki ay içinde ülke seçime gidecekti. En son 22 Mayıs; yani İki Yemen’in Birleşme gününde antlaşmayı imzalayacağı söylendi ve ülke bayram yapacaktı ama gene imzalamadı. Ertesi gün ise muhalefetin temel destekleyici olan Ahmar Ailesinin önde gelenin evine ağır silahlarla saldırı yapıldı. 24.5.11 tarihli iktidarın resmi yayın organı olan “Devrim” gazetesinde Ahmar ailesi ve yandaşlarının ulusal haber ajansı olan es-Sebe’ye ağır silahlarla saldırdığı yazıyordu. Başyazı ise” Ateşle Oynamayın” şeklinde çıktı.25.5.11 tarihli gazetelere baktığımda Hasaba bölgesinde sokak çatışmaları başlığı altında verilmiş ve her iki taraftan 38 ölü ve 80 yakın yaralı varmış. Şehir tıkandı, bir kaç saat elektrik ve su verilebiliyor, gaz ve benzin sıkıntısı da had safhada.

Bu; Arap Uyanışı diye sunulan ve bölgeye demokrasi, insan hakları getirmeyi hedefleyen, ama görünüşe göre daha da bölgeyi ve halklarını zor şartlara iten bir sürecin tükenmesinin göstergesidir. Çünkü dünyada bireysel silahlanmanın en yoğun olduğu ve dünyanın en yoksul 48 ülkesinden biri olan bu ülkenin insanları, sivil itaatsizlik eylemleriyle ve silahsiz direnişiyle daha güzel günler yaşamayı hakettiğini göstermeye çalışıyordu. Hutbelerde ve konuşmalarda diğer üç örnek gibi olunmayacağı ve 4. barışcıl yöntemle hedefe ulaşılacağı söyleniyordu.

22. Mayıs Birlik Bayramı Zehir oldu

Iydu’l-vahde’yi nasıl kutluyorlar ve sivil itaatsizlik eylemlerinin pratik sonucunu yerinde görebilirim umuduyla bayram yerine gittim. Büyük bir çoşku var, çünkü bir gün önce muhalefet, Körfez Ülkeleri ve Bazı Batılı ülkelerin diplomatlarının son şeklini verdiği antlaşmayı imzaladı, bayram günü de Başkan’ın imzalaması bekleniyordu.

“Putsuz İlk Birleşme Bayramımız, “Sensiz biz barış içinde yaşayırız, Ne Doğu Ne Batı; Yemen bir Bütün” şeklindeki pankartlarla her bölgenin insanı geçiş yaptı. Yapılan konuşmalar da ısrarla muhalefetin barışcıl yöntemi devam ettireceği vurgulandı. Bir bayan İngilizce konuşarak, Avrupa Birliği ve Obama’ya şöyle seslendi. Ben 22 yaşındayım, Arabım, Yemenliyim ve Müslümanım. Bundan da gurur duyuyorum, ama ben teröris değilim. Devririmiz tamamen barışcıldı, bunu duyun ve sesimize kulak verin dedi.Çocuklar, ilk ve orta okul öğrencileri, üniversite gençliği ve ve muhalefete destek veren Ali Muhsin Salih’e bağlı askerler geçiş yaptılar. Balonlar havaya uçuruldu ve her bölgeden gelmiş insanlar, kesinlikle ayrılık diye bir şeyin olmadığın vurguladılar. Yemen halkının terörist olarak gösterilmesinin mevcut düzenin bir oyunu olduğunu, bunu bozmak için herşeye rağmen sivil itaatsizlik ve barışıcıl yöntemlerden asla taviz vermeyecekleini vurguladılar.

Başkan ise Birlik Bayramı törenlerinde yaptığı konuşmasında muhaliflerin ülkeyi kaosa sürüklediğini, sivil itaatsizlik adı altında yol kesicilik yaptıklarını bir kez daha vurguladı. Başta Körfez ülkeleri ve İhvanu’l-Muslimin ve ihrabi, terörist el-Kaide’nin ülkede muhalifleri desteklediğini, oysa yapılacak olanın seçimlere gidilmesi olduğunu söyledi. Demokrasi, istikrara, gelişmeye evet, bozgunculuğa, fesada, anarşiye hayır dedi. Gösterilerin yapıldığı Sana Üniversitesi önünün “değişim medyanı” değil, kötülük ve yalancıların, yol kesicilerin merkezi olduğunu belirterek, demokrasi bu değil ki dedi. Tunus’tan başlayan Mısır, Süriye, Bahreyn ve Yemen’deki olayların uluslararası büyük güçlerin desteklediğini özellikle vurguladı.

Sivil İtaatsizliğin İflası:

Bayram dönüşünde şehirde bütün yolların kapanmış olduğunu öğrenince, anlaşmayı imzamamayacağı da ortaya çıktı. Bu durumda Birlik Bayramı:Sivil İtaatsizliğin Başarısı diye düşündüğüm başlığın son kelimesini değiştirmem gerekti. Yıllarca çalıştığım Sivil İtaatsizlik edimlerinin pratiğini gözlemleme imkanının olumsuz sonucunun dayanılmaz ağırlığını paylaşmak üzüntümü azaltır mı bilem. Çünkü Yemen, Arap ülkelerinde bize hiç bir karşı tepkisi olmayan ve sömürge güçlerinin Türk düşmanlığını bir türlü yerleştiremediği “beldetun tayyibetun” diye bilin ve Kutsal Metinlerde sıkca adı geçen bir bölge..Kendileri de diyor, Yemen, Mekabir-i Anadolu diye, bir çok aile kalmış, kana kan,cana can karışmış ve bize olan muhabbetleri her yerde belirli. Her iki tarafta bu sevgiyi görmek mümkün, maalesef bu gidaşatın kazananı olmayacak.

Britanya imparotorluğunu diz çöktüren sivil itaatsizlik, burada niye başarısız oldu! Bunu bir kaç arkadaşla da paylaştım. Sivil itaatsizlik edimini organize edenlerin çoğu tahsilli insanlar, istediği her şeyi başkalarının hakkını çiğnemeden elde edebileceğinin idrakindeler ama böyle bir tavır içinde değiller, canları çok yanmış. Komşunun hayatını etkileyecek, bir diğerinin hayat tarzını örseleyecek tutum ve davranışlarda bulunulamaz, elektirik, su ve diğer vergileri yönetim gidene kadar ödememek diye bir şey yok, dedim ama fazla da ileri gitmedim, çünkü her iki taraf için de bıçak kemiğe dayanmıştı. Bakınız, yönetim taraftaları da bunca ay size sabrediyoruz, bunlar seçimden kaçan yol kesiciler derken;.Üniversite önündeki gençler, biz bu adam bizle alay ediyor, yeter artık, diyordu. Nitekim Birlik Bayramının ertesi günü çatışmalar başladı.

Sonuç:

Anladığım kadarıyla Kendini gerçekleştirmeyi sürekli ertelemiş insanların hayatlarının bir yerinde zembereği boşalıyor. İnsanların içinde tatmin olmamış duygular olunca da neler yapacağını, hangi davranışları sergileyeceğini tahmin etmenin imkanı olmuyor. Öyle görünüyor ki, “Soğukkanlı Reel Politik ile bölge yeniden düzenlenmeye çalışılıyor, belki yeni yüzler gelecek ama, liberal, demokrat ve çoğulçu bir yönetimin bu bölgede esamesinin daha uzun süre okunması zor gibi. Maalesef.

*Yemen Sana’a Üniversitesi




Kaynak: timeturk.com

İLGİLİ HABERLER

DTK’dan Suriye açıklaması

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Halklar ve İnançlar Komisyonu, Suriye’de yaşanan HİT: 1 (0)
DTK’dan Suriye açıklaması

İsmet Yılmaz'dan Necdet Özel iddialarına yanıt

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Orgeneral Necdet Özel hakkında ortaya HİT: (0)
İsmet Yılmaz'dan Necdet Özel iddialarına yanıt

Rize'de fıkra gibi erken ezan kazası

Rize’nin Ardeşen İlçesi Hoşdere Köyü’nde 74 yaşındaki Osman Çavuşoğlu cami HİT: 2 (0)
Rize'de fıkra gibi erken ezan kazası

Ekmeleddin İhsanoğlu Marmaray'a bindi

Çatı aday Ekmeleddin İhsanoğlu Üsküdar'dan Marmaray'a binerek Üsküdar'dan Yenikapı'ya geçti. HİT: 2 (0)
Ekmeleddin İhsanoğlu Marmaray'a bindi

2014 KPSS önlisans ve ortaöğretim başvuruları başladı

Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) ortaöğretim ve ön lisans ile HİT: 1 (0)
2014 KPSS önlisans ve ortaöğretim başvuruları başladı

Yüksek Hızlı Tren 25 Temmuz'da

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı HİT: 1 (0)
Yüksek Hızlı Tren 25 Temmuz'da

    Osman Baydemir'e 2 yıl hapis cezası istemi

    Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eski başkanı Osman Baydemir hakkında Başbakan Recep HİT: 1 (0)
    Osman Baydemir'e 2 yıl hapis cezası istemi

    Erdoğan'dan Tansu Çiller'e geçmiş olsun telefonu

    Erdoğan, bir kaza sonucu ayağını kıran Tansu Çiller’i arayarak geçmiş HİT: 2 (0)
    Erdoğan'dan Tansu Çiller'e geçmiş olsun telefonu

    Yanlış tweet’ler İbrahim Tatlıses'in mahkemelik etti

    Sosyal medyada yanlış hakimi hedef alan İbrahim Tatlıses hakkında dava HİT: 3 (0)
    Yanlış tweet’ler İbrahim Tatlıses'in mahkemelik etti

    Sudan ucuz satılık nehir kumu

    Edirne’de Türkiye ile Yunanistan sınırının bir bölümünü oluşturan Meriç Nehri’nden HİT: 2 (0)
    Sudan ucuz satılık nehir kumu

    Kanalda can pazarı

    Adana'da otomobile çarpıp sulama kanalına uçan ve akıntıyla sürüklenen minibüste HİT: 1 (0)
    Kanalda can pazarı

    İşte Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı tren hattını açıklacağı tarih

    Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı HİT: 1 (0)
    İşte Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı tren hattını açıklacağı tarih

      Hasip Kaplan'dan Bakan Yıldız'a cevap geldi

      HDP'li Hasip Kaplan, "PKK elektrik faturalarınızı ödemeyin talimatı verdi" diyen HİT: 1 (0)
      Hasip Kaplan'dan Bakan Yıldız'a cevap geldi

      Saçını boyattığı için KPSS sınavına giremeyen genç kıza destek

      Bursa Barosu Başkanı Ekrem Demiröz, Adana’da saçını boyattığı için KPSS HİT: 1 (0)
      Saçını boyattığı için KPSS sınavına giremeyen genç kıza destek

      İşadamının ölümünde kahreden iddia

      Tayland’ın Phuket adasında denize giren işdamı Yalçın Dağdelen’in ölümüne ihmalin HİT: 2 (0)
      İşadamının ölümünde kahreden iddia

      Yüreğimizi yakan açıklama

      Orman Genel Müdürlüğü Yangın Harekat Merkezi’nin resmi verilerine göre, Türkiye HİT: 1 (0)
      Yüreğimizi yakan açıklama

      TRT'nin kapalı spikerinin acı kaybı

      TRT Haber'de "Türkiye Ajansı" programını sunan ve TRT'nin ilk başörtülü HİT: 1 (0)
      TRT'nin kapalı spikerinin acı kaybı

      Bakan Yılmaz'dan bedelli askerlik açıklaması

      Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, bedelli askerlik konusunun gündemlerinde olmadığını HİT: (0)
      Bakan Yılmaz'dan bedelli askerlik açıklaması
        • İsrail savaş uçakları Gazze'ye saldırdı: 4 ölü İsrail savaş uçakları Gazze'ye saldırdı: 4 ölü
        • Yanlış tweet’ler İbrahim Tatlıses'in mahkemelik etti Yanlış tweet’ler İbrahim Tatlıses'in mahkemelik etti
        • Yüreğimizi yakan açıklama Yüreğimizi yakan açıklama
        • 2014 KPSS önlisans ve ortaöğretim başvuruları başladı 2014 KPSS önlisans ve ortaöğretim başvuruları başladı
        • Kanalda can pazarı Kanalda can pazarı
        • Pilottan kuleye: Maç kaç kaç? Pilottan kuleye: Maç kaç kaç?
        • Sınıra F-16 yönlendirildi Sınıra F-16 yönlendirildi
        • YAŞ’da gündem “iki kat” yoğun YAŞ’da gündem “iki kat” yoğun
        • Vekillerin de içinde olduğu otobüs polis merkezine çekildi Vekillerin de içinde olduğu otobüs polis merkezine çekildi
        • Antalya'da 1 polis şehit, 1 polis ağır yaralı Antalya'da 1 polis şehit, 1 polis ağır yaralı
        • İstanbul Esenyurt'ta camide yangın İstanbul Esenyurt'ta camide yangın
        • 'Necdet Özel istifa edecek' iddiasına yalanlamaHİT: 0 'Necdet Özel istifa edecek' iddiasına yalanlama (0)
        • AİHM'den Nedim Şener ve Ahmet Şık kararıHİT: 1 AİHM'den Nedim Şener ve Ahmet Şık kararı (0)
        • Türkiye sınırında patlama!HİT: 1 Türkiye sınırında patlama! (0)
        • TEOG sınav sonuçları 2014! TEOG sınav sonuçlarını öğren - MEB TEOG
        • Petek Dinçöz Serkan Kodaloğlu ile evleniyor
        • Erdoğan'ın seçim sitesi: www.milletinadami.com
        • Katedralin önünde kurulan Ramazan çadırına ilgi
        • Bakan uyardı
        • Erhan Çelik istifa etti!
        • ‘Ponza taşı’ silah malzemesi çıktı!
        • Zico neden gitti? Yıllar sonra anlattı!
        • Milyonlarca kredi kartı sahibine müjdeli haber
        • Sınıra F-16 yönlendirildi
        • İsrail'in hava saldırılarına Gazze'den uçurtmalı cevap
        • Erdoğan'ın seçim pusulası fotoğrafı belli oldu
        • Bucaspor sezonun ilk çalışmasını yaptı
        • Yeni formalar belli oldu
        • IŞİD'in Irak'taki İlerleyişi Durdu!
        • Fikstür ne zaman çekilecek ?
        • Mercedes-Benz E Serisi'ni tepeden tırnağa yeniledi
        • ABD’li guard Kartal oldu
        • Inter yeni logosunu tanıttı
        • Gururumuz yarı finalde
        • Mancini’den hemşehrisine tam not
        • İhsanoğlu'ndan Demirtaş açıklaması
        • Aysal gözüne kestirdi! İşte yeni çileği
        • "Japonya'dan 483 milyon dolar doğrudan yatırım..."
        • Boko Haram'ın rehin tuttuğu 60 kişi daha kurtuldu
        • İşte G.Saray'ın yeni sezon formaları
        • Erdoğan: Seçmenlerini hayal kırıklığına uğrattılar
        • Ortadoğu'da şiddet tırmanıyor
        • Üç ilde çete operasyonu: 17 gözaltı
        • Tansu Çiller ameliyat oldu
        • DTK’dan Suriye açıklaması
        • Şahin Irmak evlilik sorulunca panikledi
        • Ebru Polat nişanlısıyla görüntülendi.
        • Emre Güngör Karabük'te!
        • Vatandaşı çileden çıkartan SMS ücreti
        • Osman Baydemir'e 2 yıl hapis cezası istemi
        • Hasip Kaplan'dan Bakan Yıldız'a cevap geldi
        • Kürtler dev rafineri için düğmeye bastı
        • Babası da tribünden izleyecek
        • Karabükspor’da 2 imza birden
        • Gazze'ye "kapsamlı" saldırı hazırlığı
        • Bilic’ten basın toplantısı
        • İsrail savaş uçakları Gazze'ye saldırdı: 4 ölü
        • Maliki öldürülen generalinin cenazesinde
        • 23 yıl önce ayrılan Norveçli çift evlendi
        • YAZARLAR
        • RÖPORTAJ
        Ankara-İstanbul YHT hattı 25 Temmuz'da açılacak
        Ankara-İstanbul YHT hattı 25 Temmuz'da açılacak
        Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı
        Ajanslar